Vått är det i alla fall. Blött som bara den och jag måste säga att jag hoppas att det inte blir kallt på det här för i så fall kommer det att bli isbana genom hela stan. Jag borde kanske ha tagit med skridskorna hit så att jag kunde använda dem till och från jobbet eller ja sparkkälken.
Jag har länge funderat på att ta mig en faste kur och igår bestämde jag mig för att det är nu det gäller. Jag har fastat några gånger under de senaste åren och jag tänkte att så här innan jul kunde det vara passligt med lite rening av kroppen.
CITRONSAFTKUREN
för fasta och rening
Citronsaftkuren
är en enkel och effektiv fastekur som på ett naturligt sätt renar
kroppen. Citronsaftkuren utvecklades av naturläkaren Stanley Burroughs
från Hawaii för över 30 år sedan.
Citronsaftkurens mest centrala ingrediens är Natursirap
som är en specialblandning av lönn- och palmsirap tillverkad i Kanada.
Natursirapen är mineralrik utan några som helst tillsatsämnen, den är
gjord speciellt för Citronsaftkuren.
Huvudändamålet med
denna fastekur är att rena och befria kroppen från slaggämnen som
samlats i kroppen. Genom det låga kaloriinnehållet kan Citronsaftkuren
också användas för viktkontroll. Man kan gå ned en del i vikt under de
10 dagarnas fasta beroende på hur mycket övervikt man har. Denna kur är
dock ingen lösning på viktproblem, men kan ge inspiration för sundare
matvanor och äter man rätt och rör sig dagligen, så kan man hålla vikten
nere.
Tillagning av fastedrycken
Ett glas ca 2,5 dl fastedryck:
1-2 msk färskpressad citronsaft (0,25-0,5 citron)
1-2 msk Natursirap
1-2 knivsuddar cayennepeppar
vatten
1 liter fastedryck:
0,4-1 dl färskpressad citronsaft (1-2 citroner)
0,4-1 dl Natursirap
4-8 knivsuddar cayennepeppar
vatten
Blanda ihop ingredienserna och njut av den smakliga drycken. Du kan ändra proportionerna efter smak.
Under Citronsaftkuren
måste man dricka minst 3 liter per dag. En del av detta kan vara t ex
pepparmyntste och vatten men minst 2½ liter ska vara fastedryck.
Både lönn- och
palmsirap är mineralrika. Lönnsirap är rik på mangan och zink.
Palmsirapen innehåller främst kalium vilket är viktigt för vatten- och
syrabalansen, nerv- , muskel- och njurfunktionen.
Citronen är rik på
C-vitamin och naturliga bioflavonoider. Även om citronen är sur, så är
dess verkan basisk i kroppen och således stödjer den reningsprocessen
under fastekuren.
Cayennepeppar är värmande och stimulerar ämnesomsättningen samt innehåller en del B-vitaminer.
Ät ingenting under fastekuren!
Inledning, genomförande och avslutning av Citronsaftkuren
Citronsaftkuren
är en reningsmetod och det är mycket viktigt att slaggämnena lämnar
kroppen på ett naturligt sätt, som avföring och genom urinen. Ju bättre
tarmen fungerar desto bättre mår man och desto bättre resultat får man.
Viktigt är att dricka angiven mängd dryck.
Man kan börja med att
dricka laxerande te på kvällen. Sedan på morgonen på fastande mage
dricker man en liter ljummet vatten med två rågade teskedar havssalt i.
Detta saltvatten sköljer ur tarmen grundligt inom en timme. Detta kan
upprepas så många morgnar som det känns nödvändigt. Om man inte vill
dricka saltvatten kan man dricka laxerande te både på kvällen och på
morgonen under flera dagar. Laxerande te finns att köpa i
hälsokostbutik.
Under fastan kan man få
svaghetskänslor, huvudvärk eller ont i kroppen. Detta beror oftast på
att slaggämnen finns kvar i kroppen och inte på näringsbrist. Citronsaftkuren
innehåller i flytande form allt det som en människa behöver under 10
dagar eller t.o.m. längre. Erfarenheterna visar att den tredje och den
fjärde dagen är de svåraste men under senast den femte dagen börjar man
må bättre och sedan känner man sig lättare och renare varje dag som går.
För att denna fastekur ska ge lättnadskänsla bör man fasta minst fem
dagar och för rening tio dagar.
De flesta människor arbetar och fungerar som vanligt under Citronsaftkuren. Om man likväl känner sig svag bör man ta det lugnt och vila så mycket som möjligt.
Avslutningen av Citronsaftkuren är
mycket viktig. Eftersom matsmältningssystemet har tagit en paus mellan
fem och tio dagar måste vi vara försiktiga med övergången till vanligt
ätande. Börja övergången med att dricka ett par glas färskpressad
apelsinjuice den tionde eller elfte dagen när du fortfarande fortsätter
med Citronsaftkuren. Drick långsamt. Juicen kan spädas ut med vatten.
Apelsinjuicen förbereder matsmältningssystemet åter för den normala
matsmältningen. Drick färskpressad apelsinjuice även nästa dag och på
eftermiddagen eller kvällen kan du äta färsk frukt, grönsakssallad eller
lätt grönsakssoppa. Ät inte vitt bröd, kött, fisk, ägg eller bakelser
de tre första dagarna efter fastekuren.
Fråga gärna din läkare om du är osäker på något gällande dina eventuella sjukdomar.
Halvfasta
Har du svårt för en
strikt fasta kan en s.k. halvfasta vara ett alternativ. Då äter man
frukt eller dricker juice pressad av färska frukter på morgonen eller
förmiddagen. Under resten av dagen äter man man ingenting utan man
dricker minst 2 ½ - 3 l Citronsaftkuren enligt ovanstående instruktioner.
Lycka till och ge inte
upp. Drick tillräckligt. Ta det lite lugnt om det behövs och tänk på den
härliga lättnadskänslan man får genom fastan!
Natursirap
kan även användas som sötningsmedel i stället för socker. Drick gärna
dagligen ett glas av den goda Citronsaftkuren för att hålla igång
åmnesomsättningen.
Ingredienser: palmsirap, lönnsirap
Öppnad burk ska förvaras i kylskåp.
Näringsvärde per 100 g, motsvarar 80 ml
Energi 262 kcal / 1095 kJ
Protein 0,5 g
Kolhydrater 65 g Fett 0 g
Kalium 409 mg **
Kalcium 99 mg 12 % *
Magnesium 18 mg 6 % *
Järn 3 mg 21 %*
Mangan 1 mg **
Zink 1,5 mg 10 %
* Procent av rekommenderat dagligt intag RDI.
** RDI ej fastställt.
(www.madalbal.se/sirap)
Så nu får vi väl se hur det går framöver för mig. Har nu fastat i två dygn och har då åtta dygn kvar! Få se hur det går men i vanliga fall så brukar jag först få lite ont i huvudet men sedan blir man konstigt klar och nästan lite manisk! Under tiden man fastar gäller det att stå emot frestelsen att äta men bara man kommer över den så kan man nästan äta genom att se och dofta på mat och sedan då man ska äta igen, då är det som att man tuggar varje bit omsorgsfullt och medvetet. I vanliga fall slänger jag oftast i mig maten för att man inte hinner äta lugnt och då man även skulle hinna äta lugnt ja då går det av bara farten.
Har det bra! Kram!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar