Örebro Slott Bilden är tagen från wikipedia |
FAKTA
Landskap - Närke
Län - Örebro län
Kommun - Örebro kommun
Area - tätort 42,96 kvadratkilometer
Folkmängd - tätort 107 038, kommun 138 484
Informationen härefter är tagen från Wikipedia.
Örebro är en tätort vid Hjälmarens västra strand i Närke samt centralort i Örebro kommun. Örebro är Sveriges sjätte största tätort med 107 038 invånare (2010). Kommunen är Sveriges sjunde största kommun med 137 389 invånare år 2012. Örebro är en av de tätorter som har störst befolkningsökning i Sverige, under tidsperioden 2005–2010. (Förståeligt till och med jag har ju hittat hit!)
Örebro var under första hälften av 1900-talet känd som "skostaden", eftersom ett stort antal skofabriker fanns där. Dessa är numera nedlagda. Fortfarande är Örebro i viss mån en industristad, även om staden under senare delen av 1900-talet alltmer kommit att präglas av service, tjänster och utbildning. Stora arbetsgivare idag är Örebro universitet, Atlas Copco och Universitetssjukhuset i Örebro (var även jag jobbar). Staden var förr garnisonsstad, men regementena är numera nedlagda.
Örebro är beläget på och omkring en låg rullstensås på Närkeslätten, på bägge sidor om Svartån. Där åsen korsade Svartån gjorde rullgruset ån grund, och möjlig att ta sig över. Med tiden byggdes en bro över vadstället, som, då den vilade på bankarna av rullgrus, kom att kallas Örebron. Örebro centrum är beläget cirka 6 km ifrån sjön Hjälmaren som är Sveriges fjärde största sjö.Dock har Örebro vuxit och fortsätter att växa i östlig riktning, vilket avsevärt minskat avståndet mellan tätorten och sjön. Ett par mil väster om Örebro breder Kilsbergen ut sig. I Örebro syns Kilsbergen tydligt under dagar med klart väder, vilket har givit upphov till benämningen "De blå bergen".
Örebro ligger vid en urgammal landsväg på en grusås, belägen mitt i Sverige, mellan de södra och norra delarna av Svealand. Platsen var strategisk, eftersom Svartån här var grund, och det var möjligt att ta sig över denna.
Det blev intressant för makthavare att kontrollera denna knutpunkt. Omkring 1260-talet lät kungamakten bygga en fästning, med största sannolikhet på den holme där det nuvarande Örebro slott ligger. Någon gång på 1200-talet tros Örebro ha fått stadsprivilegier.
Under medeltiden var Örebro inblandat i många stridigheter. Fästningen byggdes på 1300-talet ut till en borg och belägrades vid upprepade tillfällen.
På 1400-talet styrdes det dåvarande Sverige från Danmark av kung Erik av Pommern som såg Sverige som ett lydrike till Danmark. Landskapen i Sverige styrdes av svenska fogdar som var överlöpare. Den kanske mest kända "erövringen" (befrielsen från danskarna) av Örebroborgen gjorde Engelbrekt Engelbrektsson år 1434. Borgen förlänades senare till honom.
Vid den nya bron växte snart en liten köpstad upp. Under det sena 1500-talet ingick Örebro i Hertig Karls (senare Karl IX) hertigdöme. Staden fick ensamrätt på järnhandel i regionen och Örebros köpmän förmedlade export av Bergslagens järn och sålde i gengäld livsmedel till bergsmännen. Flera riksdagar hölls i Örebro på 1500-talet. Kung Karl IX byggde om borgen till ett modernt renässansslott.
I Örebro hölls landstingen och samtidigt den stora årsmarknaden Hindersmässan. Detta skedde på Henriksdagen, den 19 januari. Numera är Hindersmässan framflyttad till omkring den 26 januari. (Jag föreställer mig att det eventuellt kunde vara som höstmarknaden hemma.)
Under 1800-talet hölls två riksdagar i Örebro, nämligen 1810, då Jean Baptiste Bernadotte, furste av Pontecorvo (senare kung under namnet Karl XIV Johan), den 21 augusti valdes till tronföljare. Vid riksdagen 1812 antogs en ny tryckfrihetsförordning och beväringsinstitutionen infördes. I Fredshuset ("fru Hjorts hus") slöts Freden i Örebro den 18 juli 1812 mellan England och Ryssland. Därigenom "grunden lades till Napoleons omstörtande". 1849 och 1850 hölls det liberala reformmöten i Örebro, varvid diskuterades och antogs förslag till regeringsform och vallag.
Staden har i sina centrala delar en regelbunden stadsplan. Medelpunkten är det gamla slottet på sin holme i Svartån, som delar staden i en nordlig och en sydlig del, bägge med breda, raka gator, planteringar och flera ståtliga byggnader. Första delsträckan (Örebro–Ervalla) av Sveriges första allmänna, normalspåriga järnväg med lokomotivdrift, Köping-Hults Järnväg, invigdes år 1856. År 1888 invigdes Örebro kanal med tillhörande sluss, som gjorde det möjligt för båtar och skepp att ta sig upp till de centrala delarna av Örebro.
Det första större företaget i Örebro var Örebro gevärsfaktori, grundlagt kring sekelskiftet 1600 av Hertig Karl. Örebro utvecklades snabbt i slutet av 1800-talet i samband med industrialiseringen. Örebro tändsticksfabrik grundades år 1844, och blev innan nedläggningen 1892 landets näst största. I slutet av 1800-talet grundades de första skofabrikerna i Örebro, som tillsammans med Kumla kom att bli centrum för skotillverkningen i landet. 1896 grundades Örebro kexfabrik. I slutet av 1960-talet och början av 1970-talet drabbades stadens näringsliv av en allvarlig kris till följd av sko- och kexindustrins nedläggningar. I och med detta slutar en epok i stadens historia, då Örebro varit känd som en "sko- och kexstad". Som en del i ett åtgärdspaket, för att få stadens ekonomi på fötter igen, utlokaliserades delar av Statistiska centralbyrån till Örebro, liksom även Trafikregistret. Örebro fick också en universitetsfilial till Uppsala universitet förlagd till staden. Universitetsfilialen blev år 1977 Högskolan i Örebro, som år 1999 blev Örebro universitet.
Värt att se i Örebro är:
Örebro slott ligger på en holme i Svartån.
Intill slottet ligger Arbetshuset, en stenbyggnad från 1740-talet.
En annan gammal byggnad är den så kallade Kungsstugan, som en gång fanns inne på en tomt vid Järntorgets västra sida. Den uppfördes under förra hälften av 1500-talet i en arkitektur påminnande om Ornässtugan och med delvis bibehållna tak- och väggmålningar. Den är numera flyttad till friluftsmuseet Wadköping, tillsammans med flera äldre byggnader från framför allt det gamla Söder i Örebro.
Huvudgatan Storgatan–Drottninggatan genomlöper staden från söder till norr.
Det långsträckta Stortorget ligger invid Drottninggatan. Det är 362 meter långt och ett av Sveriges längsta torg. En Engelbrektsstaty av Carl Gustaf Qvarnström finns på Stortorget. I direkt anslutning till Stortorget finns Stallbacken. Kvarteret däromkring var centrum för den forna skjutstrafiken till och från Örebro.
Vid Stortorget ligger S:t Nikolai kyrka från 1200-talet, ursprungligen i romansk och gotisk stil, sedermera tillbyggd och flera gånger restaurerad. Vid sidan av torget ligger Örebro rådhus, uppfört 1859-1863 i nygotisk stil.
Annat som kan vara värt att se är vattentornet Svampen (1958), Örebro läns museum (1963) och Medborgarhuset (1965).
För övrigt så finns det många olika parker och torg i Örebro och också en del pubar och resrestauranger, speciellt sommartid är Örebro en fin fin stad. Här finns också mycket natur runt omkring och shopping fungerar också bra här!
Som vanligt så blev det ju en massa text. Läs det ni orkar och så skippar ni resten. Några andra intressanta saker är att riktnumret till Örebro är 019.
Det finns ju säkert mycket mycket till som jag kunde berätta men detta var det för denna gång!
Ha det bra och hoppas att ni alla får en riktigt fin vecka!
Och så en Tina Turner låt! För alla som börjar tröttna på Turner låtar så är det ju snart den 26 november (inte för att jag kan förstå hur man kan tröttna på Tina Turner).
"better be good to me"
Vilket sammanträffande med riktnumret! Finns nog mycket att se i Örebro, Lotta kommer hit 7.12, då ska vi planera en Örebrotrip! :)
SvaraRaderalåter bra! :)
Radera