fredag 12 juli 2013

Inte bara honung

Jag och en kollega har varit och sett på en film som handlade om bin. Vi blev bjudna av landstinget, tror jag det var. Det var en mycket intressant film. Jag tror att jag sätt något liknande tidigare. Jag och min arbetskompis hade först jobbat dagpass och sedan åt vi på Subway bröd och satt vi utanför slottet i stan och åt och hade det trevligt. En kopp kaffe på det med en liten kaka efteråt satt inte fel det heller.

Sedan blev det film på en liten biosalong i stan. Där fick vi frukt, dricka och en pappersmugg med godis var och en.
Själva filmen handlade om bins påverkan på mänskligheten och världen. Det var intressant och samtidigt lite skrämmande. Får du någon gång möjligheten att se filmen så tycker jag att du ska ta chansen för det är mycket som vi människor tar för givet som kanske inte alls är det!

Filmen berättar om olika biodlare runt om i världen. En biodlare bor i, typ Schweiziska alperna och odlar sina bin i små mängder för honungens skull men det finns andra i hans omgivning som också odlar bin och de är av annan ras så det är för denna biodlare att hålla ordning på sina bin. Denna biodlare har de senaste åren fått problem med sina bin. Ibland lägger dessa bin obefruktade ägg och någon gång har han varit tvungen att döda bina och gräva ner dem och börja om.

Det som jag tyckte var lite chockerande var biodlingen i USA. För att bina ska få tillräckligt med mat så samarbetar biodlare med farmare som odlar olika sorters träd. Biodlarna börjar på mandelodlingar i väster och efter hand då träden blommade rörde de sig mot öster.
Biodlare och trädodlare behöver varandra. Bina behöver nektar från trädens blommor och för att träden ska bära frukt så behöver de bina som pollinerar. För att träden inte ska angripas av skadeinsekter så besprutas de med olika medel och samtidigt flyger bina där och får också på sig av de giftiga medlen.  Biodlarna märker att bina inte mår bra av detta och att de då och då lägger obefruktade ägg men detta är det ända sättet som bina får tillräckligt med mat i vår organiserade värld.

Något som känns väldigt oroande och samtidigt kan jag inte låta bli att skratta åt människans dumhet. Nu kommer jag inte exakt ihåg var i Asien det var men i filmen berättades det i alla fall att det fanns ett ställe där bina hade blivit utrotade. Då får människor istället hålla på och samla pollen och sedan säljs detta i små förpackningar och människor får lov att pollinera träden för hand. Helt galet tycker jag.

Det är mycket udda som vi människor gör. Bina utvecklas också hela tiden och människan håller på och manipulerar med olika bi arter och det har gjort att vi skapat något sorts killerbi som är en blandning mellan det europeiska och sydamerikanska bi arterna. Dessa bin går inte att manipulera. Människan gör nämligen också så att man tar alla befruktade ägg och låter de utvecklas till drottningar och säljer vidare dessa till andra bi stammar. Detta för att kunna påverka bi stammarna som det passar oss. Men med dessa killerbin har detta inte fungerat för de dödar den inplanterade drottningen och föder sedan upp sin egen drottning.

Det som man i alla fall vill komma fram till med denna film är att om bina dör ut så kommer också människan att dö ut.
Einstein lär ha sagt: om bina försvinner så kommer också människosläktet att dö ut fyra år senare.
Utan bin så kommer det ingen pollinering att ske och då kommer en massa frukter och säd och så att sluta produceras och människan kommer inte att få mat eller så får man väl börja pollinera själva.

Tänk, hur viktigt det är för oss alla att naturens samspel fortsätter fungera och tänk hur beroende vi alla världens olika liv är av varandra. Något för oss människor att tänka på. Vi som tror att vi kan göra hur som helst med allt och inget. Det är klart vi ska leva men jag tror också att det är viktigt för alla oss att tänka på att inte förstöra hur mycket som helst. Allt kan inte räddas och allt är inte så enkelt. Eller är vi människor sådana överlevare att vi hittar utgångar till allt och allting? Eventuellt! Men är det värt att ta den risken?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar