måndag 14 april 2014

I brist på tid... / Because there is not enough time...


För varje text kommer det först att komma en text på svenska och sedan på engelska. Den svenska texten är röd.

For every text written here it´s first in Swedish and then in English and the English text is in blue.

Jag har på ett av mina tidigare jobb en gång fått lära mig hur man bäst får en brasa att brinna men det var länge sedan jag satt i stugan på Café Gamla Stan ock tränade på detta men nu har jag fått testa mina kunskaper igen och det är bra för en del har jag definitivt glömt.

I got this fired started! (read I AM PROUD!)

Sopsortering eller inte!?
Junk lieing a little here and a little there!
Så här kan det se ut vid vägarna lite varstans och jo ni ser kanske att där finns en tv eller åtminstone resten av en... Sopsorteringen eller som jag på någorlunda ren västnyländska skulle säga roskis uppsamlingen är inte den bästa. Familjen jag bor hos har tre olika "roskisar" inne och redan i början förklarade de för mig att en är för bland, en annan för plast och den tredje för papper. Pappan i familjen brukar stå och sortera soporna ifall de hamnat fel! Kompost sortering har de också.
Sedan ute på gården finns tre eller jag egentligen fyra olika soptunnor. Den fjärde tunnan är för kompost och en annan där det står "umido" (vill jag minnas nu vid skrivande stund) på så är också egentligen kompost. Ni kan tror min förvirring gällande detta i början. Men nu har jag fått lära mig att den kompost som är kompost använder familjen för de får någon viss rabatt då de själva komposterar sitt bioavfall medan andra använder den komposten som det står "umido" som egentligen inte sorteras som kompost men ändå är det! Tycker ni det är krångligt? Så jag med!
Sedan ännu vidare så de två återstående soptunnorna är då till för alla andra sopor!
Det vill säga att den sortering som sker inne i huset är egentligen sak det samma och att allting sedan ändå hamnar i samma och när dessa två soptunnor blir fulla så används också "umido" tunnan till vanliga sopor! Allt detta sorterande för egentligen ingenting! Endast då den kompost som familjen själva sköter hamnar med säkerhet rätt!

Jag vet att det åtminstone hemma i Finland bland vänner och bekanta ibland har diskuterats om sopsorteringen vi gör hamnar rätt men här vet man att det med säkerhet inte gör det. Då är Sverige mitt andra hemland ändå ett steg före. Vilken sopsortering och vilken hjälp man får där med att det verkligen finns sopsortering nära tillgängligt för det mesta. Men hamnar alla sopor där också rätt i slutändan?
The sight of junk a little here and there is not a big surprise anymore. I just never will get used to it. Taking care of your waste is not so easy in Italy I have realized. The family that I live with are separating their junk in plastic, paper, compost and the rest but at the end everything is trown away in the same bin anyway. The compost can be trowen in two different bins, one that the family themeselves disposes of and one that you just as well can trow any junk in because when it´s taken away it goes in the same truck anyway.
A lot of work for nothing really.

Det var många år sedan Esso bensinmackarna försvann från Finland. Jag kommer dock fortfarande ihåg att det fanns en i Ekenäs, min hemstad och hur underligt det kändes då den försvann! Vad jag förstod så finns Esso mackarna inte i Sverige heller mera.
I think it´s nice to find ESSO petrol stations a little here and a little there in Italy. in Finland you haven´t seen any for many years now.


Dessa foton är det en tid sedan jag tog och jag har då hunnit vara i Thailand och Sverige sedan dess. I alla fall så delar jag ändå med mig nu av de vänkort jag fick till vändagen i år.
Jag tycker "Poweria Ystäväpäivään" var lite extra passande för mig!
Det här är allt för denna gång. Ha det bra!


It´s gone some time since I took this pics. I´ve been in Thailand ands Sweden in between but when I started writing this text I just had been sent some Valentin carfds. The last on is kind of me!
Well this is it for now. Take care!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar