onsdag 2 oktober 2013

Vett och etikett

För att inte alltid skriva så långt om mina egna strapatser så tänkte jag nu delge en text som jag hittat i "Nya Dassboken" som jag brukar bläddra i då som då.

Hälsningsregler på gatan

Herre hälsar alltid först på dam och överordnad. Dam hälsar först på äldre dam och dam som står i högre rang. Möts man bara utan att stanna för handskakning, tar herre alltid av sig hatten med den hand som är längst från den han hälsar på, så vida han inte har paket att bära. Då hälsar han med den lediga handen eller i nödfall genom en bugning. Stannar man inte för att ta i hand eller för att utbyta några hälsningsord med dam eller överordnad, bör hatten behållas i handen till man får tecken att sätta på den. Vidare bör man inte fortsätta någon längre konversation medan man blir stående, utan man följer den andre en bit i hans vägriktning. Det är alltid damen eller den överordnade, som gör tecken till att man alls ska ta i hand.Skaka aldrig i handen, gör endast en fast, ej för hård handtryckning.

Hälsar man flera gånger samma dag på samma person? Ja, i staden, på gatan - men vid badstranden, vid utomhusfester eller inomhus är det inte nödvändigt.

Hälsar man om man inte är säker att personen känner igen en eller om man själv inte är säker på att man känner personen? Ja, det är alltid bättre att vara artig än att vara försumlig.

Skall handsken tas av när man hälsar? Tar herre i hand, skall handsken avtagas, om det är dam eller överordnad och aktad person, som man hälsar på. Men behåller dessa handsken på kan man själv också göra det. Dam ska alltid behålla handsken på, när herre hälsar på henne.
Alltsammans är lätt att komma ihåg bara man tänker på att herre ej får vidröra dams obehandskade hand med handske. Därför tar en dam inte av sig handsken då hon hälsar. Unga flickor brukar göra det, när de hälsar på äldre personer och så länge de tar av handsken niger de också. Men vid 16-17 års ålder niger den unga flickan inte för herrar, gör hon det så endast för äldre farbröder. Däremot kan en yngre dam alltid niga för äldre damer och damer som står i högre rang. Men hon bör vara försiktig och inte niga för en äldre dam som ännu vill räknas för ung.

Denna text är ursprungligen hämtad ur en bok som är skriven 1957. Det var inte lätt på den tiden gällande att ta i hand eller inte!

Go natt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar