fredag 23 november 2012

Ekenäs!

För inte så länge sedan skrev jag lite om Örebro och stadens historia och då utlovade jag lite information om min hemstad, Ekenäs också!
Här kommer det nu! Då jag skrev om Örebro kunde jag konstatera att det var en hel del i och om Örebro som påminde mig om Ekenäs men jag kan också konstatera att det finns en hel del olikheter!
Det är faktiskt riktigt intressant för mig också att skriva lite om Ekenäs. När man är född och uppvuxen i en stad blir man ibland lite blind för vad som egentligen finns i staden och vilken stadens historia är.


Informationen är tagen från Wikipedia!

Ekenäs (finska Tammisaari) är en tätort och en centralort i Raseborgs stad i landskapet Nyland i Södra Finlands län i Finland. Ekenäs är belägen cirka 90 kilometer väster om Helsingfors och cirka 110 kilometer sydost om Åbo. Ekenäs var egen stad fram till årsskiftet 2008/2009 då den slogs samman med Karis stad och Pojo kommun. Ekenäs har omkring 14 500 invånare (2005) och en yta på 1715,9 kvadratkilometer, varav 994,8 kvadratkilometer är vatten.
Ekenäs är en tvåspråkig ort med svenska som majoritetsspråk (omkring 82,2 procent) och finska som minoritetsspråk (omkring 16,2 procent).
(Alltså är jag från början svenskspråkig, både min mor och min far pratade svenska med mig. Men jag kan också finska. Debatterna på jobbet om och ifall jag är finsk eller finlandssvensk har varit lite olika under min tid här i Örebro.)


Tammisaari.sijainti.suomi.2008.svg
Den lilla röda fläcken är Ekenäs!
Sedan lite historia.
Hästö-Busö i Ekenäs formen av Karienkaskæ nämns som hamn mellan Tvärminne och Jussarö i det Danska itiniariet, från mitten av 1200-talet. Ruttens moderna benämning är Kung Valdemars segelled.

Raseborgs slott i Snappertuna uppfördes troligen under 1300-talet. Raseborg hade främst handelspolitisk betydelse, förmodligen att försvara svenska intressen gentemot hansastaden Reval (dagens Tallinn).
(Raseborgs slott är beläget betydligt mera avsides än vad Örebro slott är, i och för sig om jag kan historien rätt så var stora delar av det som idag är Ekenäs ännu under vatten, då för länge sedan så eventuellt låg slottet närmare centrum en gång i tiden. Dessutom har väl Ekenäs centum flytat på sig en del under årens gång.)


Raseborgs slott


Sedan Ekenäs år 1528 blivit förvaltningscentrum i Raseborgs län, förlorade Raseborg sin betydelse. År 1546 förlänade kung Gustav Vasa Ekenäs stadsrättigheter. År 1550 påbjöd han dock att borgerskapet i Ekenäs skall flytta till hans nya projekt, Helsingfors.
En läroinrättning, "pedagogi", anlades i staden 1603. Ekenäs kyrka byggdes på 1600-talet.
Under åren 1709-10 dukade hälften av stadens befolkning under i pest. Rysk ockupation 1713 resulterade i att all kyrklig och civil förvaltning upphörde. Staden var troligen utrymd under flera perioder. Vid freden 1721 återvände flyktingarna från bland annat nuvarande Sverige. Staden återfick sina privilegier 1723 och beviljades skattebefrielse till 1731. Handeln med Reval låg nere. Missväxt och nöd rådde under flera år.
Staden ålades alltmer betungande inkvartering av krigsfolk fram till kapitulationen 1742, då ryska soldater kom i de svenskas ställe. Flera ämbetsmän och borgare gick i flykt inför rysk överhöghet. Seglation till Sverige och Tyskland förbjöds. Stadens borgare avlade trohetsed till kejsarinnan Elisabet. Freden 1743 mellan Sverige och Ryssland innebar att Stockholmsseglationen kunde återupptas och flyktingarna återvända.

Staden ålades alltmer betungande inkvartering av krigsfolk fram till kapitulationen 1808, då ryska soldater kom i de svenskas ställe, och i många fall kom med sina familjer. En eldsvåda 1821 förstörde kyrkan och kvarteren kring den. Ekenäs fick rätt att bedriva utrikeshandel 1830.
Krimkriget drabbade Ekenäs i maj 1854, då två brittiska krigsfartyg genombröt ett intensivt artilleriförsvar och kapade ett saltlastat fartyg, som togs till London, där det såldes.
Ekenäs fick järnväg och broförbindelse över Pojoviken 1873-74. Truppinkvarteringen upphörde 1882.
Stadsfullmäktiges ordförande utvisades ur landet och borgmästaren avsattes 1903 efter att de uttryckt missnöje med generalguvernören Bobrikovs förryskningspolitik. Borgmästaren återinsattes efter tre års passiv motståndskamp från stadsfullmäktiges sida och från samhället i övrigt.
Ekenäs kyrka.


Militärgarnisonen Dragsvik anlades 1912. Efter revolutionsutbrottet och Finlands självständighetsförklaring bortforslades de ryska trupperna därifrån i januari 1918. Mellan februari och april rådde rött styre i staden, under vilket borgmästaren dödades. Därefter tjänade Dragsvik som fångeläger för medlemmar av de röda gardena. Som mest fanns där närmare 9 000 fångar. Nästan 3 000 dog under de närmaste månaderna. Fram till 1940 var Dragsvik en tvångsarbetsinrättning för politiska fångar, då den åter blev militärgarnison.
Staden bombades av sovjetiskt flyg 1939-40. I mars 1940 fick Ekenäs ordna mottagning för ett stort antal evakuerade från den av Sovjetunionen besatta grannstaden Hangö. I juni 1941 utsattes staden för artilleribeskjutning från Hangö och luftangrepp. I ett halvår var staden totalevakuerad.
Den 1 januari 1977 slogs Ekenäs stad samman med Ekenäs landskommun och Snappertuna förutvarande kommuner, och den 1 januari 1993 med Tenala förutvarande kommun. Vid ett fullmäktigemöte den 18 juni 2007 beslöts att Ekenäs, Pojo och Karis från och med 1 januari 2009 går samman och bildar Raseborgs stad. Beslutet fattades samtidigt i alla de inblandade kommunerna. Som brukligt är lämnades sedan en anhållan om kommunsammanslagningen in till finansministeriets kommunavdelning. Ärendet behandlades och bifölls i sinom tid av statsrådet (exakt datum är inte känt).

Ekenäs näringsliv domineras av små- och medelstor industri. Bland företagen kan nämnas IDO/Sanitec som tillverkar badrumsporslin.

Det svenskspråkiga "Ekenäs gymnasium" har cirka 240 elever. Den svenska högstadieskolan heter "Ekenäs Högstadieskola". Svenskspråkig undervisning för årskurs 1-6 sker i "Seminarieskolan". Den finska grundskolan heter "Hakarinne". Det finns även en grundskola som idkar Steiner-pedagogik, Mikaelskolan.
Yrkesinstitutet "Axxell" har verksamhet i bland annat Ekenäs, där det utbildas artesaner, närvårdare och datanomer på svenska. Yrkeshögskolan Novia har ett campus i Ekenäs, för studier i lantbruk, skogsbruk, teknik och miljöplanering, samt ett internationellt miljöprogram. De flesta skolorna i Ekenäs ligger mycket nära varandra i centrum.
(I Finland är skolsystemen lite annorlunda än i Sverige. I Finland går man antingen i gymnasiet eller i yrkesskola efter grundskolan och efter det kan man söka sig till Universitet eller yrkeshögskolor. Jag har alltså gått tre år i gymnasiet och sedan studerade jag i 5 år på yrkeshögskola i Helsingfors.)


Dagstidningen Västra Nyland, grundad 1881, ges ut i Ekenäs. Den är lokaltidning för regionen Västnyland. Upplagan ligger på omkring 11 000 exemplar.
Jag vet inte om jag skrev om lokaltidningen här i Örebro. NA, eller Närkes allehanda heter den!


Riksväg 25 passerar genom Ekenäs och leder mot Hangö i väster och Hyvinge och Helsingfors (via Stamväg 51) i öster. Stamväg 52 börjar i Ekenäs och går norrut mot Salo och Somero.
Ekenäs har sedan år 1872 haft järnvägsförbindelse med övriga Finland längs den så kallade Hangöbanan. Ännu i dag finns både godstrafiken och persontrafiken kvar. Persontrafiken upprätthålls mellan Hangö och Karis. De gamla dieseldrivna loken som drog personvagnarna ersattes på våren år 2006 med moderna rälsbussar. Karis är en järnvägsknut med järnvägsförbindelse till både Åbo och Helsingfors. (Förutom att jag bott i Ekenäs så har jag också bott i Karis i cirka fyra år, eftersom jag studerade i Helsningfors och spelade handboll i Karis tyckte jag att det var mest logiskt.)
 
Den största idrottsföreningen i Ekenäs är Ekenäs IF (EIF), föreningen grundades 1905 och är en av västnylands äldsta idrottsföreningar.
(I Örebro har vi ÖSK fotboll och handboll. En liten story som jag tycker att är rolig är att i Ekenäs finns det också en idrottsförening med förkortningen ÖSK, Österby Sport Klubb, tror jag att det står för! Min farmor och farfar var mycket aktiva inom ÖSK hemma i Ekenäs så varje gång jag hör något om ÖSK här i Örebro så värms mitt hjärta lite extra.)I Ekenäs kan man också syssla med bowling, orientering, paddling, löpning, skidning, skytte med mera.

Sevärdheter i Ekenäs är bland annat Raseborgs slott, Restaurang Knipan, byggd på vattnet. Naturparken Ramsholmen och Gamla stan (Barckens udde) med dess smala gränder. Skärgården är också något alldeles underbart och nu är jag inte helt säker om båten Sunnan mera är i bruk men förr kunde man i alla fall ta en tur ut i skärgården med båten Sunnan.

Jag skulle väldigt gärna bjuda med er mina kolleger härifrån Örebro till Ekenäs i något skede, om ni bara är intresserade att hänga på. Sommartid är alltid bäst i Ekenäs, fast jag måste säga att jag gillar också hösten med höstmarknad och färggranna träd, vintern med snö och is och våren med all härlig natur. Ekenäs är en fin stad enligt mig, precis som Örebro också är väldigt fin med härlig natur!

Ekenäs historiska stadsvapen.
Raasepori.vaakuna.svg
Raseborg kommun vapen.

Det var lite information om Ekenäs och nu återstår endast den obligatoriska Tina Turner låten.

"Sugar sugar"

Ha det gott alla ni!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar